حال در این زمینه امیرحسن کاکایی، کارشناس بازار خودرو به تشریح آخرین وضعیت بازار خودرو پرداخته است.
بازار خودروهای وارداتی را چگونه ارزیابی میکنید؟
بازار خودروهای وارداتی و داخلی در رکود بهسر میبرد. از یک سو بهخاطر اینکه در شرایط آتشبس قرار داریم، همچنان وضعیت بازار در بلاتکلیفی است و خریداران و فروشندگان منتظر ثبات در بازار هستند. همچنین از یک سو بهخاطر شرایط تورمی حدود ۴۰ درصدی که از ۷ سال پیش گریبانگیر اقتصاد کشور شده، درآمد مردم از هزینهها عقب مانده است و مردم قدرت خرید ندارند. از این رو در بازار خریدی صورت نمیگیرد.
آیا مردم به خودرو بهعنوان کالای سرمایهای نگاه میکنند؟
خیر؛ درحال حاضر هیجان در بازار خودرو وجود ندارد و بهنوعی انتظار تورمی مردم از بین رفته است و دیگر مردم بهخودرو بهعنوان کالای سرمایهای توجه نمیکنند. این درحالی است که در گذشته سود زیادی در سرمایهگذاری خودرو وجود داشت. خودروهای خارجی از سال گذشته بهسرعت در حال ورود به کشور است. هرچند محدودیتهای ارز نیز وجود دارد؛ اما با این اوصاف درحال حاضر، خودروهای وارداتی تاثیری بر ثبات قیمی بازار خودرو نخواهند داشت.
قیمتها در این بازار چگونه است؟
تناقضهایی در قیمت خودروهای وارداتی در بازار وجود دارد. پیش از ابلاغ آییننامه واردات خودرو، بهخاطر اینکه واردکنندگان روی تعرفه ۱۰۰ درصدی قیمت خودرو را محاسبه کرده بودند، قیمتها بالا بود؛ اما اکنون با کاهش تعرفهها، قیمت خودرو وارداتی کاهش یافته است. ذکر این نکته ضروری است که اگرچه شاهد کاهشی نسبی تعرفههای وارداتی هستیم، اما بهخاطر افزایش قیمت دلار نسبت بهسال گذشته ارزش انواع خودروهای وارداتی حدود ۴۰ درصد بالا رفته است. از سویی با اینکه قیمت خودروهای داخلی نیز ۱۵ درصد افزایش یافته، اما بازار خودروهای داخلی و خارجی بهخاطر شرایط آتشبس در شرایط بلاتکلیفی است.